perjantai 16. syyskuuta 2011

Piilomainontaa

Viime aikoina on vellonut hurja piilomainontakohu, joka varmasti osittain sai alkunsa täältä. (Myös More to Love -blogissa on otettu asiaan kantaa: klik klik.) Kyse on siis siitä, että kerrotaanko blogeissa tarpeeksi tarkkaan, mistä tuotteet on saatu. Oma mielipiteeni on (en tiedä lakikiemuroista) se, että jos esim. muotibloggaajalla on päällään joku vaatekerta, johon sisältyy vaikkapa Lindexin housut, niin onko mitään väliä, onko hän ne housut Lindexiltä saanut vai itse ostanut? Jos joku ihastuu niihin housuihin nähtyään ne bloggaajan päällä, niin mitä väliä? Hyvännäköiset byysat ne on silti, vaikka blogistille olisi peräti maksettu niiden esittelemisestä. Okei, saattaapi olla laitonta (en tiedä), mutta minua se ei henk.koht. haittaa. Jos blogissa hehkutetaan jotain voidetta vaikkapa, niin kyllä silloin tietty ymmärrän, että olisi kiva tietää tuotteen alkuperä, kun niitä hoitovaikutuksia on vähän vaikea saada kuvattua. Näin saisi jokainen lukija tietysti itse tehdä päätöksensä siitä, kehutaanko tuotetta vain siksi, että se blogia varten on saatu.

Itse saan tuotteita kokeiluun silloin tällöin. Kuitenkin niin harvoin, että a) pystyn kertomaan tuotteesta aika pian ja b) muistan näin kertoa, että tämä on nyt sitten blogia varten saatu. Mutta symppaan esimerkiksi More To Love -tyttöjä, joille varmasti sataa tuotteita joka päivä, niin onko nyt herranjestas ihme, jos ei joka kerta muista mainita, että tämä ja tämä ja tämäkin on blogin kautta saatu joskus vuosi sitten. Sehän voisi olla vaikka oletusarvo, kun niitä tavaroita heille tosiaan niin paljon sataa.

Itselleni on ihan sama, kertooko bloggari tuotteen alkuperän. Teen itse omat päätökseni. Totta kai sitä voi miettiä motiiveja sen takana, ettei kerro saaneensa tuotetta jostain, mutta whatever. Itse siis toki kerron aina, jos olen tuotteen blogia varten saanut, mutta varmasti olen joskus blogin alkuaikoina sortunut käyttämään 'Postipoika toi minulle...' -tyyppistä johdantoa, koska itse sitä pienessä päässään luulee, että kaikki tajuavat silloin, etten niitä itse ole tilannut, mutta eihän siitä tosiaan sitä tajua. No, mutta blogin kautta on se termi, jota siis käytetään, kun tuotteita blogin kautta saadaan. Vaikka saisin tuotteita kuusta, niin kyllä aina pyrin totuuden kertomaan. Jos tuote on ihan kura, niin en välttämättä siitä mitään sano enkä tuotetta blogissa esittele, koska uskon aika vakaasti siihen, että vaikka joku tuote ei minulle sovi, niin se voi silti sopia muille. Miksi mollaisin jotain tuotetta vain siksi, ettei se ole minun juttuni? Mutta koskaan en kehu tuotetta, josta itse en ole tykännyt.

Oman blogin mainonnasta vielä sen verran, että niin kuin kaikki näkevät, blogiini olen sijoittanut mainoksia. Mikään rahasampo ne eivät ole, joten lähinnä ne toimittavat kuvituksen paikkaa :D Affiliate-ohjelma TradeDoublerin myötä myös osa linkeistä saattaa olla sellaisia, joista on minulle rahallista hyötyä, mutta yleensä niistä ei ole :) Enkä koskaan linkkaa mihinkään, mihin en usko. En esimerkiksi koskaan tule vinkkaamaan teille jostain tuotteesta, joka oikeasti ei kiinnosta minua hevonpaskaa. Tämä blogi on paikka, jossa minulla nimenomaan on valta hehkuttaa kaikesta kivasta ja uudesta ja kiinnostavasta, vaikka en näitä tuotteita itse lopulta ostaisi/tilaisi. Olen pieni (no, tuo oli vale, olen aika valas vieläkin, vaikka synnytyksestä on monta kuukautta), mammalomalla oleva ihminen, ei minulla ole varaa ostaa kaikkea, mikä kiinnostaa, mutta se ei estä vinkkaamasta tuotteista teille.

Näihin piilomainontapostauksiin on tullut todella inhottavia kommentteja muille, joten tein heti tietoisen päätöksen, että mitään loukkaavaa ym. inhottavaa kommenttia en julkaise, mutta harvoinpa niitä ihmisiä tänne eksyy :) Kertokaa siis ihmeessä teidän mielipiteenne asiasta.

Tämä johdantona päivän toiselle postaukselle, joka ilmestyy illalla... :)

edit. Vielä vissiin pitää vähän kommentoida. Eli tuosta Mansikan kommentista tuli ainakin mieleen se, että se yksi vissi ero siinä, että kertooko tuotteesta, kun se on hyvä tai huono on se, että jos esimerkiksi huulipunassa on paljon pigmenttiä, niin siinä on paljon pigmenttiä, piste. Jos taas joku voide aiheuttaa minulle ihoärsytystä, niin se ei välttämättä aiheuta sitä muille. Eli on siinä vähän eroa, että haukkuuko tuotteen pystyyn sen takia, ettei se sopinut justiinsa minulle vai kehuuko sen ominaisuutta, joka sillä on, käyttipä sitä kuka tahansa.

Sitten vielä noista mainosasioista anonyymille. (Tähän väliin on aivan pakko linkata Rokkirekan anonyymipostaukseen... Ei siis millään pahalla tälle kyseiselle anolle, vaan tuli vain mieleen.) Eli minulla ei ole mitään sopimuksia minkään yrityksen kanssa. Jokainen näkee, että tämä on aika pieni blogi suhteessa vaikka More to Loveen tai Mungolifeen. Kukaan ei siis ole maksanut minulle (ei Pretty eikä Sokos eikä kukaan muukaan), että blogissani on heidän mainoksiaan tai siitä, jos linkkaan heidän sivuilleen. Osa linkeistä/mainokset tulevat affiliate-ohjelma TradeDoublerin kautta, johon jokainen voi itse perehtyä tarkemmin. Mutta suurin syy, miksi usein esimerkiksi Sokoksen sivuille linkkaan on se, että sieltä yleensä löytyy kaikki tuotteet, joista kerron. Aika usein vaikkapa googlettelemalla tuote löytyy ensiksi Sokokselta.

Ja sitten vielä: en siis puuttunut tällä postauksella siihen, mikä on laitonta ja mikä ei. Kerroin vain mielipiteeni siitä, että minua ei haittaa, jos jossain toisessa blogissa on ns. piilomainontaa. Tämä siksi, että luotan siihen, että osaan tunnistaa sen 'iikiik tämä on ihana ai miksi koska tämä on vaan niin iikiik ihana' -hehkutuksen läpi paskanpuhumisen. (Toki joskus on niitä tuotteita, jotka vaan on ihania selittämättömällä tavalla, mutta ne ovat harvassa.) Kyllä sen vaan osaa perustella kunnolla, jos tuote on hyvä. Ja toki kuvat joissain tapauksissa puhuvat puolestaan. Mutta minä kerron, jos jotain blogin kautta saan.


edit2. Piti vielä lisäämäni, että kyllä varmasti jokainen itseään kunnioittava bloggaaja ymmärtää menettävänsä uskottavuutensa ja lukijansa, jos kehuu hulluna jotain tuotetta ja lukijat tuotteen hankkiessaan huomaavat, että kehut olivat pötyä.

16 kommenttia:

 1. Mulle se on ainakin ihan yksi ja sama saako bloggaaja itselleen jotain hyötyä siitä (ts. ilmaiseksi tuotteita testiin/omaksi), kun kirjoittaa tuotteista kokemuksiaan.. :D Innoikkaimmilla bloggareilla kun tämä käy jo oikeasti työstä, eikä vain enää harrastuksesta, niin mielestäni tällöin se on jo ihan oikeutettuakin saada itselle jotain ekstraa!

  Ja ei, minä en saa mitään mistään enkä myöskään ole lisännyt mainoksia sivulleni, kun en jaksa niitä itse katsella. (Puhumattakaan että kukas nyt laiskalle bloggaajalle mitään tarjoisikaan, saati sitten ennättäisikö edes testaamaan/kirjoittamaan kommenttia.. :D :P)

  Yrityksethän siinä ottaa itselleen taloudellisen riskin, koska A) tuotteet eivät ole heille ilmaisia vaan kaikissa on valmistus-, markkinointi- yms.kulut JA B) yritys ei voi tietää kirjoittaako bloggaaja ylistävän vai vähemmän ylistävän kommentin tuotteesta vai kirjoittaako ylipäätään yhtään mitään..

  Se että Yritys VAATII tuotteen saaneelta ylistävän arvion tuotteesta (joka todellisuudessa voi olla suoraan sanottuna täysi paska), niin siinä mennään pahasti metsään ja minusta lahjonnan yrittämisen puolelle, puhumattakaan että yritetään vielä tietoisesti johtaa kuluttajia harhaan.. ts. laittomalta toiminnalta kuullostaa.

  Se että bloggaajat mainitsevat ostopaikkoja hintoja yms on minun mielestäni ihan normaalia käytöstä, koska kuitenkin aina joku lukija sitten kysyy että "mistä ostit, onpa kivan näköinen" tai "paljonko maksoit, kun nyt olisi itsellä hankinta edessä" :) Näinhän se toimii ihan kaveripiirin sisälläkin tässä ns. oikeassa elämässäkin. :D

  Mutta koska meitä on niiiiiiiiiiiin moneen junaan, niin jokainenhan sen itse päättää miten tekee. Tervettä järkeähän saa myös aina käyttää näissä asioissa ja jos joku on niin kateellinen ilmaislahjoista, niin ei kun omaa blogia pystyyn ja päivittämään ahkerasti niin varmaan alkaa itsellekin jossain vaiheessa tuotteita tippumaan, jos oikein kattava lukijakunta kehittyy ja yritykset innostuvat lahjoja antamaan. :D En tosin tiedä miten tämä täällä Suomessa toimii, kun täällä tullaan aina vähän jälkijunassa näissä markkinointi/PR-asioissa.

  VastaaPoista
 2. Kävin lukemassa nuo linkkaamasi postaukset ja olen kyllä itse melko lailla eri mieltä kanssasi. Itseäni nimittäin lähinnä ärsyttää lause "postipoika toi..." koska tosiaan tiedän sen jo tarkoittavan mainospostausta (ja yleensä skippaankin ne suoraan). Olen niin tympiintynyt jo blogeissa hehkutettaviin (sponsoroituihin) Cesarshopiin ja Spartoohon, etten tosiaan tule varmaan ikinä hankkimaan kyseisistä liikkeistä yhtään mitään.

  Joo, olen saanut pari tuotetta kokeiltavaksi blogin kautta. Olen myös ilmoittanut asian suoraan, rehellisen arvioni kanssa. Kaikista en ole pitänyt ja olen sen suoraan sanonutkin. Minusta on hieman outoa, että tällaisessa keskustelussa väitetään, ettei tuotteen ilmaiseksi saaminen vaikuttaisi arvioon, vaikka seuraavassa lauseessa kerrotaan, ettei edes arvioi tuotetta blogissa jollei se ollut hyvä. Herranen aika, se tuote jonka itse koet hyvänä voikin olla jollekin toiselle sopimaton, miksei tämä päde myös toisin päin? Jottei lahjojen saanti loppuisi?

  Luen myös kaikki blogit syötteenlukijan kautta, koska en jaksa katsella aina lisääntyvää mainosten määrää. Ikävä kyllä sinnekiin mahtuu Pretty.fi:n mainokset (josta en sieltäkään aio mitään tilata), mutta muuten säästyn kaikenmaailman vilkkuvilta kuvilta.

  Silloin kun bloggauksen aloitin oli vielä helpompi bloggaajia uskoakin. Nykyisin taidan tuotearvioissa uskoa enää vain itseäni, sillä tiedän silloin tasan tarkkaan kuinka tuote on hankittu, paria- kolmea kertaa lukuunottamatta, maksamalla omasta pussista.

  VastaaPoista
 3. Bompula: Juuri näin :)

  Mansikka: Puhuin varmaan epäselvästi, siis itsekin ymmärrän tuon 'postipoika toi' -tyyppisen lauseen ärsyttävyyden enkä siis siihen enää ole sortumassa. Olet muuten oikeassa siinä, että miksei tuo toimi toisinpäin... Täytyykin pohtia tätä kuviota vielä lisää :) Hyvä kommentti! Ja tässä blogilahjakuviossahan on juuri tuo pointti, että kaikki eivät tuotteesta rehellisesti kerro sen takia, että lahjojen saanti loppuu.. Mutta toisaalta luulisi silloin firmojen tajuavan, että kommentit ovat ainakin rehellisiä, mikä on bonusta sitten, kun bloggaaja saa jonkun hyvän tuotteen käsiinsä.

  VastaaPoista
 4. Postipoika toi- kommenttiin vielä, että mä en oo ees ikinä aatellut sen tarkemmin onko se Postipoika tuonnut tilatun vai ilmaisen lahjan.. :D

  Ihan sama kuin että onko joku kaveri tai sukulainen dumpannu tuotteensa kirjoittajalle, kun on epäkelvoksi itselleen sen todennu.

  Kuten (HUOM! PIIIIIIIILOMAINOS PIIIIIIIIIIIIILOMAINOS) omassa blogissani jo laitoinkin, käyttäkää järkeä..

  Lukijallehan se suurin vastuu jää lähteekö myös hyppäämään sillalta, jos joku muu niin kirjoittaa blogissaan. :D (joo ja olen provo, ei tarvii erikseen kenenkään tulla siitä sanomaan.. ANTEEKSI) Mansikkahan on ainakin Sun lisäksi vielä viis sekuntia sitten OLLUT mun lukija, joten tiedätte ettei kaikkea mun vaahtoamista kannata ottaa tosisaan.. ;D

  VastaaPoista
 5. Olen sitä mieltä, että bloggaajan on kerrottava, jos joku tuote on lahjoituksena tullut. Laki kieltää piilomainonnan. Minua ei haittaa, että bloggaajat saavat ilmaisia tuotteita ja vaatteita, vaan päin vastoin. Olen löytänyt monta hyvää kosmetiikkatuotetta, kun niitä on bloggaajille lähetetty ja he ovat niistä blogeissaan kertoneet.

  Meinasin jo aiemmin kirjoittaa kommentin tänne, että onko sulla sopimukset prettyn ja sokkarin nettikaupan kanssa, kun lähes jokaisen postauksen lopussa kerrotaan että noista kahdesta kaupasta saa kirjoituksessa mainittuja tuotteita? Se alkaa joskus ärsyttää kun koko ajan mainostat pretty.fi-sivustoa. Varsinkin kun tuolla ylhäällä on jo heidän suuri mainoksensa.

  VastaaPoista
 6. Joissain tapauksissa mulle on yhden tekevää, kerrotaanko erikseen jokaista ilmaiseksi saatua tuotetta, vaikka asukokonaisuuksissa.

  Kuitenkin kun laki sanoo, että tällaisissa tapauksissa on kerrottava ilmaiseksi saatu tuote, niin musta on kaikista paras ja yksinkertaisin keino noudattaa sitä jokaisessa tapauksessa, kun erotella oman maun mukaan kertoja, jolloin se on yhden tekevää. :)

  Kuitenkin jokaisen käsitykset vähän eroaa, joten samat säännöt jokaiselle on helpoin ja reiluin tapa minusta!

  Tietenkin erheitä sattuu, jos mulla olis vaikka ilmaiseksi saatu 20 lakkaa, joista yhtä käytän vaikka pisteiden tekemiseen kynsiin, en varmaan muistaisi aina sanoa, että juuri se lakka on saatu, eihän sitä ihan kaikkea kuitenkaan voi muistaa.

  VastaaPoista
 7. Layrä: Tuo on kyllä ihan totta, että helpointahan se kaikille olisi, jos olisi selkeät säännöt. Blogimaailmassa ne säännöt kuitenkin varmasti hakevat vielä vähän paikkaansa, kun on kuitenkin tuo blogien mainosarvo vähän uusi juttu... Mutta hyvä kommentti!

  VastaaPoista
 8. Anonyymille vielä (lisäsin jo itse postaukseen osan kommenttia): Eihän se, että tuossa ylhäällä on Prettyn mainos mitenkään korvaa sitä, että esim. vietän puoli tuntia elämästäni tutkaillen Prettyn huulikiiltoja ja haluan tämän asian teille kertoa. Koska tämä on blogi ja vieläpä kosmetiikkapainotteinen. Kerron siis asioita elämästäni kosmetiikan näkökulmasta.

  VastaaPoista
 9. kyllä minä ainakin haluan tietää että onko arvioidut tuotteet lahjoituksia vai ei, aina jos joku pulju lahjoittaa liki joka blogille jotain, niin ne lähes poikeuksetta päätyy sellaisiksi postauksiksi jotka alkaa vaan ärsyttää, esim nyt tulee heti mieleen Biotzell ja Paulas choise(ko se on ?) molemmat on sellaisia että en edes enää lukenut niitä postauksia, kun niitä oli vaan liikaa, ja voi olla että juuri tuon mainostus ähkyn takia jää jopa hyviä tuotteita ja paikkoja kokeilematta, kun sitä ilmaista mainostusta on tullut liikaa joka puolelta.

  VastaaPoista
 10. Ruu: Tuosta olen IHAN samaa mieltä. Vaikka itsekin noita kumpiakin testasin, niin ärsytti minuakin lukea samat jutut joka paikasta. Meikeissä se on tietty helppoa, kun voi lähetellä erilaisia tuotteita eri blogisteille (minä ainakin jaksan lukea niitä helpommin), mutta täysin samat tuotteet kymmenessä eri blogissa kääntyy jo itseään vastaan. (Korostui erityisesti Indiedaysin blogeissa, silloin kun niitä vielä aktiivisesti luin...)

  VastaaPoista
 11. Hmm, vaikka lakia opiskelenkin niin en nyt kyllä keksi, mikä lain silmissä velvoittaisi ilmaiseksi tavaran vastaanottanutta bloggaria kertomaan tavaran saantilähteestä ja ilmaisuudesta, ellei taustalla ole mitään sopimusta. En ole jaksanut sen kummemmin perehtyä problematiikkaan, mutta en kyllä heti keksi, miten bloggaaja voisi syyllistyä johonkin laittomuuteen tuollaisessa. Jaksan ehkä jopa joskus ottaa selvää tuosta, mutta bloggaajaa en kyllä kävisi syyttämään laittomuuksista, ennen kuin joku iskee mulle jotkut ihmeelliset piilomainontaa koskevat pykälät naamalle.

  Joka tapauksessa, mun piti vaan tulla sanomaan, että kyllä mä aina ennemmin luotan kosmetiikkabloggaajien arvioihin tuotteista kuin tuotearvioihin, jotka tekee joku muotibloggaaja joka ei sen kummemmin läträä purkeilla. Kuinka ollakaan, maahantuojat/markkinoitsijat lähestyvät useimmin juuri muotibloggareita...

  Ruu: Totta puhut: ennemmin muutamalle bloggaajalle tuote vain testaukseen, kuin massapostituksena. Onneksi Paula's Choice valikoi täysin eri tuotteita eri bloggaajille, joten en ole montaakaan samaa tuotetta koskevaa arviota lukenut. Itse en kylläkään todellakaan tiennyt, kuinka moni muukin blogi tuotetestaukseen osallistuu, kun itse osallistuin... Mutta eipä harmita, koska tuotteet olivat kaikilla aika eri.

  VastaaPoista
 12. Eipä keksinyt tuo oikeusnotaarin tutkinnon suorittanut poikaystäväkään mikä tässä olisi se, mikä tekisi bloggaajan toiminnasta laitona. Osaako joku kertoa, missä on tämä normiperusta? Millä tavoin piilomainonta on laitonta ei-kaupallisessa harrastusbloggauksessa bloggaajan kannalta?

  Tämä siis tosiaan erillisenä moraalisesta kysymyksestä, jossa koen bloggaajan velvollisuudeksi jotenkin selkeästi tuoda esille, että tuote on ilmaiseksi saatu, jollei nyt satu unohdusta tai muuta kämmiä.

  VastaaPoista
 13. Sonia: Vau, nythän muuttui mielenkiintoiseksi! Itse en siis tosiaan tiedä, miten asia menee lain kannalta. Blogit on kuitenkin niin uusi juttu, että luulisi, että lakikiemurat sen suhteen ovat aika mutkikkaita, jos niitä edes on. Toi on kyllä hyvä pointti, että jos bloggari ei mitään rahallista korvausta "mainostuksesta" saa, niin mikähän siinä olisi laitonta... Mutta totta kai - niin kuin sanoit - moraalisesti oikein on kuitenkin asia kertoa.

  Ja tuo munkin piti muuten huomioida Paulan tuotteista, että tosiaan lähettivät eri tuotteita kaikille, niin se ei ollut niin puuduttavaa niitä juttuja lukea.

  VastaaPoista
 14. Itse toivoisin, että bloggaajat viitsisvät mainita, jos tuote on blogin kautta saatu. Jokainen voi sitten itse päätellä, vaikuttaako se miten tuote on saatu omaan ostopäätökseen.

  Multakin aina kysellään, etä mistä olet tuon ostanut ja mitä maksoi. Se on ärsyttävää, koska hinnat vaihtelee ja usein ostan tuotteita tarjouksesta... en myöskään suosi mitään tiettyä kauppaa. Lisäksi usein kysytään vain saadakseen tulla ilmoittamaan, että hullu/tyhmä, jostain nettikaupasta olisi saanut halvemmalla lälläslää. Mitään en ole koskaan saanut blogini kautta, mutta jos saisinkin niin ilmottaisin rehellisesti saadusta tuotteesta. Sanon aina rehellisesti pidinkö tuottesta vai en.

  Mainoksia en blogiini huoli, ymmärrän täysin että ne häiritsevät lukijoita, koska itseänikin ne häiritsee. Varsinkin flash-mainokset (eli välkkyvät/"liikkuvat" mainokset) vaikeuttavat keskittymistä itse tekstiin (olen lukihäiriöinen, on huomattavasti helpompi lukea ilman häiriöitä). En tuomitse mainoksia blogiinsa ottavia. Itsehän päätän mitä blogeja luen ja voin lopettaa blogin lukemisen ilman mitään negailuja bloggarille. En tosiaankaan ymmärrä ihmisiä, jotka lukee blogeja vain päästäkseen haukkumaan blogia/bloggaajaa.

  VastaaPoista
 15. MQ: "Itse toivoisin, että bloggaajat viitsisvät mainita, jos tuote on blogin kautta saatu. Jokainen voi sitten itse päätellä, vaikuttaako se miten tuote on saatu omaan ostopäätökseen." Juuri näin. Minunkin mielestäni tuo olisi paras ratkaisu, joskin - niin kuin sanoin - en stressaa asiasta muiden blogeja lukiessani yhtä paljon kuin muut, mutta itse noudatan tätä kaavaa.

  Itseäni ärsyttää nyt tuo juurikin, että kun usein kysellään, että mistä ja mitä maksoi, niin tätä ennakoin linkkaamalla aina jonnekin, mistä tuotteen voi ostaa, kun on tosiaan aika vaikea itse muistaa tasan tarkkaan, paljonko on jostain tuotteesta maksanut. Niin sitten heti epäillään, että on joku sopimus jonnekin, jos linkkaa jonnekin muualle useammin... Tai ehkä vika on täällä päässä :)

  VastaaPoista
 16. Hankkikaa hei adblokkerit niin ei näy rasittavia mainoksia ;).

  Hohhoo meikällä on vissiin useampikin "posti toi"-juttu, ja nimenomaa ihan ostettuja tuotteita eikä ilmaiseksi saatuja :D. Eipä ole tullut mieleenkään että joku käsittäisi ne ilmaisen krääsän kuljetukseksi o_o.

  Tosin minulla ne tuo Pate, nih!

  VastaaPoista

Asiallinen palaute palkitaan asiallisella vastauksella :) Kysy, ihmettele, kommentoi ja kerro mielipiteesi!