torstai 12. elokuuta 2010

Pettymyksellä on hintansa


Ooh, tiedättekö te sen tunteen, kun saatte käsiinne jotain kallista kosmetiikkaa ja jo pakkaus saa teidät kuolaamaan innosta?

Älkää kuitenkaan antako tunteiden voittaa järkeä, vaan kokeilkaa, kokeilkaa ja kokeilkaa, ennen kuin ostatte mitään!


Kysymys on nyt siis omalla kohdallani YSL:n 4 Colour Harmony for Eyes -paletista, jonka olen nyt pari vuotta omistanut sävyssä Nude.

Paletista kerrotaan täällä näin:

Each eyeshadow harmony is composed of four shades: a soft pearly shade to illuminate the eye, two deeper shades to structure and underline, and a shade booster to make the eyes sparkle. The luxurious formula glides on the skin, beautifying the eyelids with velvety mattness, luminosity, exceptional hold and comfort.

Ja paskanmarjat, sanon minä! Juttuhan on nyt niin, että koska omistan juurikin tuon sävyn Nude, jonka tarkoitus voi olla... no, nude, niin voipi olla, että puhun nyt puuta heinää. Koska tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen pettymykseni selektiivisen kosmetiikan (= ns. kalliimpaa kosmetiikkaa, ei myydä marketeissa, mutta Sokos ja Stocka ovat otollisia bongauspaikkoja) parissa, annan nyt tulla täyslaidallisen.


Mielestäni - ja korjatkaa, jos olen väärässä - jos ostaa luomiväripaletin 54 dollarilla elikkäs 41 eurolla (tuo hinta bongattu tuolta yslin sivuilta, luultavasti Suomessa maksaa enemmänkin), niin silloin pitää saada vastineeksi laatua, pelkkä kaunis rasia ei riitä.


Kaikeksi onneksi itse sain tämän paletin jonkun kesätyön päätteeksi, mutta jos olisin tuhlannut rahoja tähän itse, olisin huutanut ja kironnut pettymyksestä. Pigmenttiä tässä paletissa on vähemmän kuin jostain Seppälän alelaarista ostetussa tuikituntemattoman merkkisessä vastaavanlaisessa, pysyvyys on heikko ja jopa mukana tullut pieni suti oli niin heikkoa laatua, ettei kestänyt kovinkaan montaa käyttöä. Ihan oikeasti, you got to be kidding me! 


Paletin isoin värinappi on niin nude kuin vain voi olla, ja sillä saa kyllä tasoitettua luomen värin, muttei juuri muuta. Toki täytyy myöntää, että harvemmin noin vaalealla värillä muuta saakaan aikaan. Sen vieressä oleva pitkulainen kultainen väri on astetta parempi tapaus. Sillä saa kyllä satiinisen kultaisen pinnan, mutta se ei näy yhtään mihinkään. Pelkkää hehkua, joka voi tosin olla ihan kivakin lisä meikkiin. Pieni valkoinen väri on kyllä oiva silmän sisänurkkaan eikä siitä muuhun olisikaan. Kaikista suurin pettymys on kuitenkin tummanruskea väri, jolla siihen meikkiin voisi kuitenkin saada sitä syvyyttä, jos se sieltä silmän ulkonurkasta johonkin näkyisi. Kuitenkaan edes tässä ruskeassa ei ole pigmenttiä tarpeeksi. Kaiken kaikkiaan ei kuulosta siltä, että tästä joku voisi maksaa kymppiä enempää. Vaikka sävynimi on Nude, niin ei se nyt oikeasti tarkoita sitä, että voi myydä asiakkaalle ihan mitä vaan. Ja joo, en väitä, että kaikki olisivat tyytymättömiä tähän palettiin - joku voi tykätä kovastikin, jos oikeasti tykkää ihan nude-nude-meikistä - mutta itse en ole vakuuttunut hinta-laatu-suhteesta.


Tein nyt yhden pikaisen esimerkkimeikin vain todistaakseni luomivärinelikon heikon pigmentin. Rajauksena käytin Maybellinen Liner Expressiä, joka onkin tämän meikin näkyvin kohta. Ripsissä sipaus False Lash Effect WP:tä. Koko luomella siis tuota isointa nudea, ulkonurkassa tummaa, sisänurkassa valkoista ja jossain ripaus vielä tuota kultaista, joka tosissaan ei mihinkään näy. Alarajassa tummaa.

Vaikka meikki ei kuvassa näytä yhtään miltään, niin kyllä se nyt aikuisten oikeasti sen näkymättömän kullan ansiosta kuitenkin hehkuu kauniisti. (Jos nyt pitää jotain kaunista sanoa.) Myös sisänurkan valkoinen tuo ihan oikeasti meikkiin valoa. Mutta se on ihan fakta, että se tummanruskea on täysin hyödytön ja katoaa luomelta heti, kun sen siihen laittaa. Ja ilman sitä koko meikki on vähän turha. Silmää ei saa kunnolla esille, jos ei ulkonurkkaan saa laitettua jotain tummaa.

Sopisiko tämä työmeikiksi? Kyllä, ehdottomasti. Ja tulos on ihan nätti. Aika huomaamaton, mutta nätti. Arkimeikiksi? Ehdottomasti. Kauppareissulle? Ihan takuulla. Mutta kuka haluaa maksaa 50 dollaria YSL:n luomiväristä siksi, että sitä voi käyttää kauppareissuilla? Siis tällä nelikolla saa oikein kauniin, liki näkymättömän meikin tehtyä, mutta siihen se jääkin. Vaihtoehtoja ei ole. Mielestäni selektiivisen kosmetiikan tuotteissa pitäisi ehdottomasti olla pigmenttiä niin paljon, että voin itse valita teenkö nude-nude-meikin vai semi-nude-meikin vai vähän vahvemman nudemeikin. Mitäs jos haluaisin tehdä koko meikin tuolla tummanruskealla? Siitä ei tulisi yhtään mitään. Smokey eyesia ei tällä paletilla tehdä. No joo, ostaako kukaan Nude-sävyistä luomiväriä smokey eyesin tekoon, siitä voidaan keskustella joskus toiste...

Toki tummempaa jälkeä saa esimerkiksi sormin levittämällä tuota tummaa - ja paljon -, mutta ei sitä kuitenkaan voi verrata siihen, miltä väri näyttää paletissa. Lisäksi on järjen köyhyyttä laittaa kauniin puhtaanvalkoinen väri tumman värin viereen, kun nuo värit tuossa sekoittuvat toisiinsa niin helposti. Huoh.


Ai niin, tässä swatchit. Ai, et näe mitään? I rest my case.

Tämä ei ollut hyökkäys varsinaisesti YSLiä kohtaan, vaan ylipäätänsä selektiivistä kosmetiikkaa. YSL vain sattui ekana marmatukseni tielle. Mutta kuinka moni on törmännyt esimerkiksi luksusmeikkivoiteeseen, joka on kuin kosteusvoidetta iholle laittaisi? Missä peittävyys, missä pigmentit? Miksi maksaisin monta kymppiä siitä hyvästä, että en saa vastineeksi mitään muuta kuin "luonnollista hehkua iholle" kauniissa lasipullossa? En halua mitään luonnollista hehkua, vaan meikkivoiteen, joka peittää, mitä ikinä sillä haluankaan peittää. Tuskin kukaan ostaa meikkivoidetta, jos se ei tee mitään, vai?

Voisin paasata tästä loputtomiin, mutta antaa olla. Jos jollain on kokemusta noista YSLin palettien muista sävyvaihtoehdoista, niin kerro ihmeessä, toimivatko ne. Mihin muihin ns. kalliimpiin merkkeihin/tuotteisiin olette tympiintyneet? Entä mikä on osoittautunut hintansa arvoiseksi? Kertokaa!

Niin, ja kyllä sieltä selektiivisen kosmetiikan puoleltakin löytyy helmiä. Muun muassa Lancôme on merkki, johon en toistaiseksi ole joutunut koskaan pettymään.

10 kommenttia:

 1. Meikkipuolella Lancômella on ihan kivoja juttuja, hutejakin toki, mutta enemmän niitä kivoja kuitenkin, mutta ihonhoitopuolella mä olen pettynyt MONTA kertaa ja niistä pettymyksistä viisastuneena olen pysytellyt poissa L^-ihonhoitohyllyiltä :/

  VastaaPoista
 2. Terhen: Joo, meikkejä mäkin tarkoitin, ihonhoitoa en ole testannutkaan, mutta silmämeikinpoistoaine Bi-Facil on loistotuote.

  VastaaPoista
 3. Lancôme kuuluu ehdottomasti myös omiin suosikkeihini. Itselläni on ollut käytössä myös monia merkin ihonhoitotuotteita, eikä minulla ole niistäkään pahaa sanottavaa. Mutta halvemmallakin saa samantasoista ja jopa parempaa :) Merkin meikkivoiteet ovat ehdottomasti nestemäisten meikkivoiteiden parhaimmistoa.

  Dioria täytyy myös kehua ainakin luomivärien ja huulimeikkien osalta. Myös pari meikkivoidetta on osoittautunut ihan kivaksi. Puhdistustuotteista tykkään, mutta voiteet ja etenkin ripsivärit ovat olleet huteja.

  Luomivärien kohdalla luottaisin ehdottomasti Sensaihin (miinuksena vähäinen valikoima), Lancômeen ja Dioriin, mutta ainakin YSL ja Chanel saisivat jäädä hyllyyn..

  VastaaPoista
 4. Käytätkö mitään primeria luomille?

  VastaaPoista
 5. tahma: Totta, että hyviä löytyy, mutta juurikin tuo, että halvemmallakin saa samaa laatua, on ihan totta.

  orchid: Käytän, mutta mielestäni valmistaja ei voi olettaa, että sitä käytetään. Kyllä tuotteen pitäisi olla hyvä ilman lisätuotteitakin. Toki pysyvyyden kannalta primer on oleellinen, mutta esim. pigmenttiä pitää olla oli primeria tai ei.

  VastaaPoista
 6. YSL:llä on tietysti se, että käyttäjäkunta on yleensä vähän varakkaampaa (lue: vanhempaa), jotka eivät pidä värikosmetiikasta saatikka näyttävästä lopputuloksesta. Sellaiselle väelle tämä varmaan nappaisikin.

  Itse petyin aikanaan YSL:n ripsariin, joka maksoi hurjasti muttei ollut edes samaa tasoa Lancômen kanssa, eikä todellakaan ollut violetti ripsillä, vaikka itse harjassa näyttikin hyvin kirkkaan violetilta. :(

  VastaaPoista
 7. Olen ollut myös tyytyväinen Lancomen meikkeihin, erityisesti luomiväreihin ja ripsareihin.

  Mulla on yksi YSL:n luomiväriduo (turquoise blue/hazy violet) ja sama havainto kuin sulla: ei juurikaan pigmenttiä, vaikea levittää ja käyttää. Not good.

  VastaaPoista
 8. Sonia: Niin varmasti, mutta ei se musta ole puolustus tehdä huonoa, että suurin osa käyttäjäkunnasta ei osaa vaatia parempaa :/

  Ankka: Lancomen ripsarit on tosiaan hyviä, ja jos ripseni pysyisivät taivutettuina vesiliukoisellakin ripsarilla, käyttäisin niitä enemmänkin. Harmi, että sullakin on yslistä huonoja kokemuksia :/

  VastaaPoista
 9. Lancômen ripsareita ei sen sijaan voita yhtään mikään. :) Komppaan tältä osin myös.

  VastaaPoista
 10. Mulla on YSL:n Ombres 5 lumières -luomiväriviisikko sävyssä 6 - Garden of Eden, ja täytyy sanoa että olen pettynyt. Paletissa näyttää ihanalta, mutta luomilla vaaleammat sävyt eivät erotu lähes ollenkaan, ja kaksi tumminta näyttävät lähes identtisiltä :( Korostussävyn käyttäytymistä en muista, kaipa se ajaa asiansa. Ainiin - se on kauhean hileinen, kuten myös toinen noista tummista vihreistä.

  Ostin laivalta, joten en maksanut aivan niin hirveää hintaa kuin maista ostettuna, mutta silti harmittaa. Olen käyttänyt tätä kerran.

  VastaaPoista

Asiallinen palaute palkitaan asiallisella vastauksella :) Kysy, ihmettele, kommentoi ja kerro mielipiteesi!